Φωτοβολταϊκά σε στέγες

Μία λύση για κάθε οροφή

Το εκτενές χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της εταιρείας μας, μας επιτρέπει να ικανοποιούμε κάθε απαίτηση των πελατών μας: Προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις για κάθε οροφή (και ακόμα περισσότερα) – για κεραμοσκεπές ή ταράτσες, για ιδιωτικές ή επαγγελματικές στέγες.

 


 

Και μετά τα μέτρα, συμφέρουν τα οικιακά φωτοβολταϊκά

     

Δελεαστική παραμένει ακόμη και με τις νέες μειωμένες «ταρίφες» η επένδυση στα οικιακά φωτοβολταϊκά καθώς οι αποδόσεις κεφαλαίου παραμένουν υψηλές, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικά κέρδη για τους καταναλωτές με μηδενικό ρίσκο.

Με τη νέα εγγυημένη τιμή να ανέρχεται στα 0,25 ευρώ από 0,495 ευρώ προηγουμένως, σίγουρα αποσβέσεις – «εξπρές» που ίσχυαν μέχρι πρότινος και δεν ξεπερνούσαν τα 3 χρόνια παύουν να ισχύουν, ωστόσο, και με τα νέα δεδομένα το ετήσιο κέρδος που μπορεί να έχει κάποιος παραμένει ελκυστικό.

Και αυτό διότι εκτός από τη μείωση των εγγυημένων τιμών πώλησης του ρεύματος, έχουμε παράλληλα και δραματική μείωση του κόστους που αφορά τον εξοπλισμό και την εγκατάσταση των οικιακών συστημάτων, κάτι το οποίο καθιστά ιδιαίτερα προσιτή μια τέτοια επένδυση και συνεπάγεται απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου σε μόλις 5 – 6 χρόνια.

Για να δώσουμε μία τάξη μεγέθους, αυτή τη στιγμή η μέση τιμή για ένα οικιακό φωτοβολταϊκό έχει πέσει στα 18.000 ευρώ. Πρόκειται για μείωση μεγαλύτερη του 50% συγκριτικά με το κόστος μόλις δύο χρόνια πριν. 

Έτσι, όταν για παράδειγμα, επί των… καλών ημερών,  η εγγυημένη τιμή ήταν στα 0,55 ευρώ/kWh το κόστος εγκατάστασης άγγιζε τα 40.000 ευρώ ενώ ακόμη κι όταν έγινε η μείωση στα 0,495 ευρώ/kWh, το κόστος των οικιακών εγκαταστάσεων ανερχόταν στα 28.000 ευρώ περίπου.

Το παράδειγμα

Αν υποθέσουμε ότι έχουμε ένα σύστημα 10 kW το οποίο θα παράγει, με μία μέση ηλιοφάνεια, 14.000 kWh – 14.500 kWh  το χρόνο, το συνολικό ετήσιο έσοδο πλέον ανέρχεται περίπου στα 3.500 ευρώ.

Οπότε, έχοντας επενδύσει αρχικά ένα ποσό 18.000 – 20.000 ευρώ, η απόσβεση γίνεται σε κάτι λιγότερο από 6 χρόνια. Το πρόγραμμα όμως και η εγγυημένη τιμή ισχύουν για 25 χρόνια κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 19 χρόνια θα έχουμε κέρδη που ξεπερνούν τα 65.000 ευρώ.

Πέραν αυτών πάντως, δε θα πρέπει να παραβλέπουμε και το ευρωπαϊκό παράδειγμα με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τη Γερμανία όπου με χαμηλότερη εγγυημένη τιμή από την ελληνική (0,185 ευρώ/kWh) και πολύ χαμηλότερα επίπεδα ηλιοφάνειας (και άρα μικρότερες αποδόσεις) τα οικιακά φωτοβολταϊκά συνεχίζουν να αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς.